Innalillahi wainnailaihi rooji’un, Pak Haji Dijemput Allah SWT Dalam Keadaan Sujud Di Dalam Masjid

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kematian adalah sesuatu yang mesti dialami oleh setiap manusia sebelum menuju ke alam Kubvr. Tidak ada manusia di dunia ini yang dapat mengetahui dengan pasti di mana dia dan di mana dia akan mati.

Sebabnya, kita mesti sentiasa bersiap sedia menghadapi kematian ini. Contohnya, dengan selalu berhati-hati dalam setiap tindakan kita agar sesuai dengan peraturan.

Bukan itu sahaja, kita juga harus menyediakan tempat untuk kita mati. Sebagai contoh, dalam aktiviti seharian kita selalu berada di persekitaran atau tempat yang baik dan diberkati oleh-Nya. Beruntung bagi salah seorang jemaah di Mal4ng, Jawa Timur, dia meninggal dalam keadaan sujud di masjid.

Kejadian ini berlaku di Masjid Babussalam, Lawang, Malang, Jawa Timur pada hari Selasa (3/1). Pemilik akaun Andycha Antholyn memuat naik foto kematian Pak Haji Mitha ke kumpulan facebook Malang Care Community (ASLI Malang).

“Innalillahi wainnailaihi rooji’un. Jemaah Masjid Babusalam Kauman pada Selasa malam, solat sunat Bakdiah isyak Haji Mitha meninggal dalam keadaan sujud .. subhanallah khusnul Khotimah. ”

Pada mulanya penduduk tidak sedar. Setelah menunaikan solat Isya, si mati menunaikan solat sunat. Tetapi sehingga penghujung hari jemaah hendak pulang, Haji Mitha tidak bangun. Setelah diperiksa, didapati bahawa dia telah meninggal dunia.

Sumber: Majalah Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*