Tak ke sekolah demi jaga ibu tersayang, kisah sedih adik pelajar tahfiz

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Tanah Merah – Mohd Azrul Aswad Abdul Rahman pelajar Sekolah Tahfiz Serendah, Pasir Mas, Kelantan terpaksa berdepan dengan saat sukar apabila ibu angkatnya, Rohani Mahmood, 48, di masukkan ke Hospital Tanah Merah sejak 12 Februari.

Ibu angkatnya disahkan menghidapi peny4kit diab3tes kr0nik sebelum itu pernah dimasukkan ke hospital sama pada Januari lalu. Pelajar yang baru berusia 13 tahun ini terpaksa menggalas tanggungjawab menj4ga ibu angkatnya sejak dua bulan lalu. Bukan itu sahaja, Mohd Azrul kini menghabiskan masanya di h0spital dan terpksa pont3ng ke sekolah.

Meng4kui berat bebanan dipikul, remaja ini akur demi menjaga insan tersayang yang telah menjaganya sejak dari kecil setelah pemergian kedua-dua ibu bapanya.

“Umi (Panggilan untuk ibu) jaga saya sejak kecil lagi, jadi saya ingin menjaganya pula dan sentiasa berada di sisinya semasa s4kit dan dir4wat di hospital kerana saya satu-satunya anak yang Umi ada,” lap0r Sinar Harian.

Demi kasih sayang kepada insan yang membesarkannya, Mohd Azrul sentiasa akan memastikan Rohani dim4ndikan, dibersihkan dan menyuapkan makanan setiap hari. Memetik laporan Sinar:

“Dalam keadaan Umi tak mampu bergerak, saya tak boleh tinggalkan dia seorang diri. Umi ramai adik-beradik tapi mereka pun uzvr dan tak mampu nak jaga dia.”

Peny4kit kr0nik yang dihid4pi Rohani itu menyebabkan beliau terpksa berhenti kerja dan hanya mengharapkan b4ntuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk menyara kehidupan mereka sejak setahun yang lalu.

“Kami berdua harapkan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM120 untuk sara hidvp yang diterima Umi setiap bulan. Sebelum ini, Umi Kerja di kantin tetapi terpaksa berhenti kerja sejak setahun lalu sebab sakit,” Katanya kepada Sinar.

Rohani juga telah kehil4ngan suami sejak enam tahun lalu manakala Mohd Azrul tak mempunyai ahli keluarga yang lain melainkan keluarga disebelah ibu angkatnya sahaja.

“Ibu saudara sebelah adik-beradik Umi ada juga bantu hulvrkan duit belanja sekadar mampu sebab mereka pun bukan orang senang. Sepanjang jaga Umi, hospital juga bantu beri makanan dan minuman percuma,” katanya kepada pemberita.

Bertambah sedih apabila rumah mereka diami di Dabong, Kuala Krai telah dihanyutkan air ketika banjir besar berlaku di Kelantan pada 2014 lalu dan mengak1batkan mereka terpaksa berpindah ke Kampung Galok, Pasir Mas.

Kepada orang ramai yang ingin menghulurkan sumb4ngan, anda boleh berbuat demikian kepada Rohani Mahmood melalui akaun Bank Islam beliau (No. akaun: 03054020349067).

Sumber: sumbermaklumat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*