Makin Banyak Kau Iri Hati & Deng ki, Nanti Makin Banyak Allah Tarik Rezeki

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Iri hati dan hasad d3ngki adalah satu penya kit hati yang perlu kita hindari. Penyakit iri ha ti dan hasad d3ngki ini jika dibiarkan akan membuat hati seseorang itu terasa sempit dan jauh daripada mendapat ketenangan didalam hidup. Menurut satu ceramah yang kami dengar sebelum ini,bagaimana kita mahu tahu hati kita ini mempunyai hasad d3ngki atau iri ha ti? Caranya adalah sangat mudah,apabila kita melihat kejayaan seseorang kita merasa sakit hati. Kedua ialah,apabila seseorang yang kita tidak suka itu menerima mvsibah atau kemalangan,kita lah orang yang paling merasa gembira dengan khabar berita tersebut.

Berikut adalah perkongsian oleh Hajjah Rohana Saad.

Buanglah Rasa Iri H4ti Dan Deng ki

Hidup jangan terlalu deng ki dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada. Jangan pernah iri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperjuangkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. Iri ha ti membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain? Terinspirasi jangan iri, jangan dengki. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan iri dan deng ki dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu iri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini. Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikmati apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat iri hat i dan deng ki dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!

Belajar Rasa Cukup

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki. Saat hati sempit, rasa ben ci, rasa sa kit hati dan segala rasa yang menye satkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala penya kit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kecewa dan bersedih. Kekecewaan dan kesedihan tidak akan mengubah hidup kau. Yang paling penting kendalikan hati agar tidak ir i dan d3ngki. Semakin kau iri dan deng ki, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling bahaya adalah iri dan deng ki, kerana ia melahirkan keb3ncian. Dan keb3ncian akan membvnvh kau perlahan.

Jangan Ir i Hati Dan Deng ki

Iri hati dan d3ngki adalah peny4kit hati yang mampu memporak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa iri hati dan deng ki, jangan harap kita akan bahagia. Jangan pernah iri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya sendiri. Jadi bersyukurlah. Iri hati dan d3ngki menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kekecewaan. Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah sakit. Dan segerakanlah ubati sebelum hati m4ti. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

Hati-hati Dengan Has4d Deng ki

Hati-hati dengan penya kit iri hati dan has4d deng ki ini. Hal ini kerana,menurut seorang ustaz, jika dibiarkan sifat ini didalam hati,ia akan menhapuskan amalan-amalan yang telah dilakukan sebelum ini yang akhirnya dikhuatiri kita akan muf lis di akhirat kerana hilangnya pahala amalan.

Cara Mengubati Penyakit Has4d Den gki dan Iri H4ti

Antara cara yang boleh kita lakukan untuk menghilangkan rasa iri hati dan has4d deng ki ini adalah dengan melawan perasaan tersebut,dan jangan mengiyakan bisikan iri hati. Selain itu,apabila kita melihat seseorang mempunyai kelebihan dan kejayaan dan timbul perasaan iri hati didalam hati,segera lah istighfar dan mendoakan lagi kejayaan kepada orang tersebut. Contohnya kita melihat perniagaan Ali bertambah maju sekarang. Muncul iri hati dan den gki dalam hati. Maka ketika itu berdoalah ” Ya Allah,Kau tambahkan kemajuan dalam perniagaan Ali dan limpahkanlah kekayaan sehingga 7 keturunan”. Semoga dengan doa begitu akan mengelakkan kita daripada bersifat den gki serta mampu menidakkan bisikan sy4i tan didalam hati. Semoga bermanfaat.

Sumber: Hajjah Rohana Saad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*