Ini Adalah Contoh Ri4k Yang Kita Sentiasa Buat Tanpa Kita Sedar Di Media S0sial

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Manusia kadang-kadang terlepas pandang perkara penting ini, ataupun memang sudah tahu, tetapi sengaja hendak menunjuk-nunjuk. Apa perkara itu? Ri4k!

Ramai yang berlumba-lumba hendak memberitahu apa kelebihan diri pada umum, tanpa mengetahui bahawa ianya adalah salah satu perkara yang ALLAH S.W.T la rang dan ianya adalah berdo sa!

Sebenarnya ada yang sudah mengetahui bahawa ri4k itu berdo sa, tetapi masih juga menunjuk-nunjuk kerana rasa diri lebih baik dari orang lain. Mengapa begitu? Tidak percaya akan az4b ALLAH S.W.T?

Lagi-lagi sekarang zaman serba serbi canggih, ada aplikasi Facebook. Setiap hari update status tentang kelebihan diri, berbangga-bangga diri sehingga mendatangkan perasaan menyam pah orang sekeliling.

Perasaan ri4k ni kadang-kadang orang buat tanpa sengaja, fikir ianya perkara biasa saja tetapi rupanya berdo sa! Hati-hati apabila update sesuatu di laman sosi al ya!

Antara ri4k yang orang tak sedar selalu buat ialah :

Puji anak berlebihan

Boleh dikatakan setiap hati update pasal anak, anak cantik la, anak bijak la dekat facebook, instagram, sampaikan orang naik meny4mpah. Sepatutnya anda peka dengan rakan-rakan anda yang mungkin belum berpeluang merasa ada anak, pasti mereka rasa sedih.

Check in hospital mahal

Snap gambar dalam hospital, suruh ralan-rakan doakan anak supaya cepat sembuh. Tetapi caption hastag nama hospital-hospital terkenal, hospital yang mahal-mahal. Sebenarnya dalam hati nak bagitahu yang dia mampu pergi hospital ma hal. Bukan nak suruh doakan anak tu sangat.

Bersyukur tak habis-habis

Tak habis-habis update pasal duit yang banyak. Bersyukur katanya. Selang seminit update ‘Alahmdulillah. Alhamdulillah duit masuk lagi, syukur alhamdulillah’ sebenarnya bersyukur itu perbuatan yang baik, tetapi salah caranya. Jika betul hendak besyukur, solat dan buat sujud syukur. Bukan duk heboh dekat laman sosi al.

Tunjuk kereta mahal

Tangkap gambar dalam kereta, nampak stereng sekali. Captionnya ‘teruk jam jalan hari ni’. Sebenarnya nak bagitau yang dia tengah bawa kereta mah4l, orang yang ada kereta lebih mahal dari dia pun tak ri4k!

Shopping

Suka shopping lepastu ambil gambar dan update dekat laman sosial, caption pulak ‘ letih shopping hari ini, sikit-sikit je keluar duit hari ni’ tapi dalam gambar bukan main banyak barang yang dibeli. Nak berla gak pun tak payah nak menunjuk sangat kan?

Serba baru

Dekat nak raya ni nanti ada la yang update pasal sofa baru, langsir baru, baju baru. Sila jaga perasaan orang yang tak mampu, dah beli barang baru tu senyap saja, jangan nak heboh. Bukan semua orang nak tahu pun, menyam pah ada la

Muka lawa

Suka ambil gambar sendiri dan upload dekat Fcebook, caption ‘ tak lawa macam makwe awak-awak semua’ tetapi sebenarnya nak orang komen pujian. Nanti kalau orang komen cakap memang tak lawa pun, marah pulak. Pelik kan!

Maka hindarilah dari bersifat ri4k!

Dalam Al-Quran, Allah swt berfirman yang bermaksud :

MAKA C3LAKALAH (AZ4B) BAGI ORANG YANG SEMBAHYANG, YANG MEREKA ITU LALAI DARIPADA SEMBAHYANGNYA LAGI MEREKA ITU RI4K. (SURAH AL MAUN : AYAT 4-6)

Dalam Surah Al-Baqarah ayat 264, Allah swt berfirman maksudnya:

HAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN JANGANLAH KAMU BATALKAN SEDEKAHMU DENGAN MENC3RCA DAN MENY4KITI SEPERTI ORANG YANG MENAFKAHKAN HARTANYA KERANA RI4K MANUSIA.

Kesimpulannya, jangan bersikap ri4k. Allah S.W.T melarang sesiapa yang bersifat ri4k. Jika selalu amalkan sikap ri4k ini, orang ben ci, dosa pun dapat. Jangan hidup hanya mengharapkan pujian semata-mata. Sebaiknya amalkan sikap rendah diri, itu lebih baik

Sumber: kataustaz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*